Αγιουρβέδα (Ayurveda)

Η Φιλοσοφία

Η αγιουρβεδική θεωρία πιστεύει ότι η υγεία είναι αποτέλεσμα της εσωτερικής αρμονίας του ατόμου. Για να είστε υγιής, πρέπει ο σκοπός της ύπαρξής σας, οι σκέψεις, τα συναισθήματα και οι φυσικές πράξεις σας να χαρακτηρίζονται και να βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία μεταξύ τους. Παρόλο που οι σκοποί σας μπορεί να είναι ειρηνικοί, εάν οι σκέψεις σας είναι γεμάτες φόβο και τα αισθήματά σας αρνητικά, τότε το σώμα σας μπορεί να εκδηλώσει κάποια ασθένεια ως «σημάδι αφύπνισης για αλλαγές». Στην Αγιουρβέδα, η εκδήλωση της ασθένειας θεωρείται στην ουσία καλό σημάδι, επειδή αποκαλύπτει μια παλαιά κρυμμένη πτυχή του εαυτού σας… μια πτυχή που πρέπει να θεραπευτεί. Υγεία σημαίνει αρμονία σε όλους τους τομείς της ζωής. Η εσωτερική αρμονία εκδηλώνεται επίσης ως αρμονία με την οικογένεια, τους φίλους, τους συνεργάτες, την κοινωνία και τη φύση.

Η θεωρία των Πέντε Στοιχείων

Σύμφωνα με τη θεωρία των πέντε στοιχείων, ο άνθρωπος είναι μια πιστή μικρογραφία των σύμπαντος. Ότι υπάρχει μέσα στο ανθρώπινο σώμα, ακριβώς το ίδιο υπάρχει, με διαφορετική ώμος μορφή, στο συμπαντικό σώμα. Η Αγιουρβέδα πιστεύει ότι τα πάντα αποτελούνται από πέντε στοιχεία ή δομικά μέρη . γη, νερό, φωτιά, αέρα και αιθέρα. Οι ιδιότητές τους είναι ιδιαίτερα σημαντικές και μας βοηθούν να κατανοήσουμε τις ισορροπίες και ανισορροπίες μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Αυτά τα πέντε στοιχεί ενσωματώνονται για να σχηματίσουν τις τρεις δυνάμεις (Tridoshas) Vata, Pitta και Kapha.

Κάθε άτομο γεννιέται με ένα μοναδικό συνδυασμό doshas που καθορίζεται τη στιγμή της σύλληψης και επηρεάζεται από εποχιακές διακυμάνσεις και αρκετούς άλλους εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες. Αυτές οι ξεχωριστές δυνάμεις διέπουν όλα τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, τις δραστηριότητές και τα πρόσωπα που ορίζουν την υγεία και την ασθένεια . Η ισορροπία τους θεωρείται βασική προϋπόθεση για την τέλεια υγεία.

Τα Τρία DOSHA

Σύμφωνα με την αγιουρβεδική φιλοσοφία, τα πέντε στοιχεία συνδυάζονται σε ζεύγη δημιουργώντας έτσι τρεις ισχυρές δυνάμεις (αλληλεπιδράσεις), οι οποίες ονομάζονται dosha. Dosha σημαίνει «αυτό που αλλάζει», επειδή τα dosha, και μάλιστα σε συνάρτηση μεταξύ τους, κινούνται συνεχώς με μια δυναμική ισορροπία. Τα dosha είναι οι θεμελιώδεις ζωντανές δυνάμεις ή βιολογικές ιδιοσυγκρασίες. Βρίσκονται μόνο στα ζωντανά όντα ενώ η ζωή είναι αποτέλεσμα του δυναμισμού τους.

Vata (va-ta) είναι μια δύναμη που ουσιαστικά αποτελείται από τα στοιχεία του αιθέρα και του αέρα. Ανάλογα με τα ποσοστά του αιθέρα και του αέρα καθορίζεται το πόσο ενεργό είναι το Vata. Η ποσότητα του αιθέρα (χώρος) επηρεάζει την ικανότητα του αέρα να αποκτά ορμή, όπως αυτή εκφράζεται στο Vata. Μέσα στο σώμα, το Vata είναι κίνηση (ο δυναμικός συνδυασμός αιθέρα και αέρα), και στα έμβια όντα εκδηλώνεται σαν κίνηση των νευρικών ερεθισμάτων, του αέρα, του αίματος, της τροφής, των άχρηστων ουσιών, και των σκέψεων.

Το Vata διαθέτει επτά ιδιότητες, οι οποίες είναι κρύο, ελαφρύ, ανοργάνωτο, κινητικό, αραιό, ξηρό και τραχύ. Οι ιδιότητες αυτές είναι που χαρακτηρίζουν την επίδραση του Vata στο σώμα. Υπερβολικά υψηλή ενέργεια Vata μπορεί να προκαλέσει εκνευρισμό, υψηλή πίεση του αίματος, αέρα και σύγχυση ενώ μειωμένο Vata μπορεί να προκαλέσει απώλεια αισθητικότητας, συμφόρηση, δυσκοιλιότητα και αδιαφορία.

Pitta (pit-ta) είναι η δύναμη η οποία ουσιαστικά δημιουργήθηκε από την δυναμική αλληλεπίδραση νερού και φωτιάς . Αυτές οι δύο φαινομενικά αντίθετες μεταξύ τους δυνάμεις αντιπροσωπεύουν την μεταμόρφωση. Ασφαλώς, η μία δεν μπορεί να πάρει τη μορφή της άλλης αλλά μπορεί να την διαμορφώνει, και είναι απολύτως απαραίτητες και οι δύο για τις διάφορες ζωτικές διαδικασίες.

Στο σώμα μας , το Pitta εκδηλώνεται μέσα από τους διάφορους μετασχηματισμούς που λαμβάνουν χώρα. Pitta είναι τα ένζυμα με τη βοήθεια των οποίων πέπτεται η τροφή που καταναλώνουμε, και οι ορμόνες που ρυθμίζουν το μεταβολισμό μας. Σε νοητικό επίπεδο, η δύναμη του Pitta είναι αυτή που μεταμορφώνει τα χημικά /ηλεκτρικά ερεθίσματα σε κατανοητές σκέψεις. Πολύ υψηλό Pitta μπορεί να προκαλέσει έλκη, ορμονικές διαταραχές, ερεθισμό του δέρματος (ακμή), και αρνητικά συναισθήματα( θυμός),ενώ πολύ χαμηλό Pitta προκαλεί δυσπεψία, ανικανότητα κατανόησης, και αργό μεταβολισμό. Η ενέργεια Pitta περιγράφεται με οκτώ χαρακτηριστικά που επηρεάζουν τον οργανισμό. Ζεστό, ελαφρύ, υγρό, «λεπτό», οξύ, δύσοσμο, μαλακό και καθαρό.

Kapha (ka-fa) είναι ουσιαστικά η ισορροπία μεταξύ νερού και γης. Το Kapha είναι κατασκευή και λίπανση – στην ουσία αποτελείται από τα χαρακτηριστικά των στοιχείων της γης κα του νερού. Υπό μία έννοια, το Kapha είναι τα κύτταρα που αποτελούν τα όργανά μας και τα υγρά που τα θρέφουν και τα προστατεύουν.

Σύμφωνα με την αγιουρβεδική θεωρία περί αιτίας και αποτελέσματος, πολύ υψηλό Kapha προκαλεί βλεννώδεις συγκεντρώσεις στη ρινική κοιλότητα, στους πνεύμονες και στο παχύ έντερο. Στο νου δημιουργεί άκαμπτες απόψεις, επίμονες σκέψεις, και αδιαλλαξία.Πολύ υψηλό Kapha προκαλεί ξήρανση της αναπνευστικής οδού, στομαχικές καούρες (λόγω του ανεπαρκούς βλεννογόνου που προστατεύει από τα υπερβολικά στομαχικά οξέα), και ανικανότητα συγκέντρωσης. Η ενέργεια Kapha χαρακτηρίζεται από τις εξής ιδιότητες . λιπαρό, κρύο, βαρύ, σταθερό, πυκνό και λείο.